Zákony po slovensky

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

ÚŽERA PO SLOVENSKY

Mnoho z Vás si spomína, na veľké zákony a zmeny v zákon, smerované proti úžere a úžerníckym nebankovkám. Aj napriek tomu, že si mnohý sľubovali vyčistenie finančného trhu od neserióznych spoločnosti, stále sú tu. Najväčšia nebanková spoločnosť, ktorá zahlcovala a zahlcuje náš právny systém a súdy( v súčasnosti je to  približne 20 000 žalôb) naďalej prevádzkuje svoju činnosť a to už dokonca legálne. Dňa 11.9.2015 jej Národná banka udelila licenciu na poskytovanie úverov a pôžičiek.

Všetci už určite viete, že ide o spoločnosť POHOTOVOSŤ, s.r.o.. Ale týmto blogom som chcel poukázať na niečo úplne iné. Spoločnosť sa popri poskytovaní úverov a pôžičiek rozhodla poskytovať aj tzv. FÍNSKE POŽIČKY alebo ľudovo povedané pôžičky so splatnosťou do 1 mesiaca a maximálnej výške 350,- Eur a to ako spoločnosť MINIHOTOVOST.SK

Novelou občianskeho zákonníka a Nariadeniami vlády došlo k presnej definícii slova ÚŽERA a taktiež aj k uzákoneniu maximálnej výšky odplaty a sankcii pri pôžičkách do 100,- Eur alebo so splatnosťou do 3 mesiacov.

Niektoré spoločnosti sa prispôsobili a ponúkali pôžičky podľa stanovených zákonov, niektoré zasa nedodržiavali maximálnu výšku odplaty. Avšak praktiky spoločnosti MINIHOTOVOSŤ jednoznačne hraničia s úžerou.

Uvediem príklad. Klient si vzal pôžičku vo výške 300 Eur so splatnosťou 28 dni a spoločnosti musel uhradiť celkom 364 Eur. Už pri tejto sume je vidieť že spoločnosť nedodržala vládou stanovenú maximálnu hranicu 30% ročne. Avšak klientova situácia sa skomplikovala tak požiadal spoločnosť o možnosť uhradiť dlžnú sumu formou splátkového kalendára. Reakcia spoločnosti je taká, že takéto záležitosti rieši iba telefonicky. S operátorom dôjde k dohode úhrady záväzku formou splátok vo výške 100,- Eur mesačne.

Ak si to ktokoľvek prepočíta tak zisti že daný dlh človek splatí v 4 splátkach. Bohužiaľ skutočnosť je iná. Aj napriek tomu, že medzi klientom a spoločnosťou došlo k dohode o úhrade záväzku formou splátok, spoločnosť nikdy s klientom nepodpíše žiadnu dohodu a ani splátkový kalendár. Dôvod je jednoduchý. Spoločnosť takýmto spôsobom získava od klienta financie a to prostredníctvom emailových upomienok, ktoré sú klientovi zasielané skoro každý deň a každá upomienka je spoplatnená sumou 3,- Eur. K tomu si spoločnosť ešte účtuje aj zmluvnú pokutu vo výške 0,15 % z dlžnej sumy za každý deň omeškania.

Takže kedy klient splatí pôžičku vo výške 350,- Eur formou mesačných splátok vo výške 100,- Eur. V tomto prípade to bude po úhrade 21 splátok.

Čiže klient uhradí spoločnosti celkom 2044 Eur.

Jednoduché zhrnutie. AJ NAPRIEK ZÁKONOM SÚ V NAŠOM ŠTÁTE ÚŽERNÍCI A NAŠE ORGÁNY A ORGANIZÁCIE, KTORÉ NÁS MAJÚ CHRÁNIŤ SA TVÁRIA ŽE VŠETKO JE V PORIADKU A AJ NAPRIEK TOMU, ŽE O DANÝCH SKUTOČNOSTIACH SÚ INFORMOVANÝ, NEKONAJÚ A NECHÁVAJÚ OKRÁDAŤ CHUDOBNÝCH ĽUDÍ.


Nebankové spoločnosťi | stály odkaz

Komentáre

  1. aký je problém
    nahlásiť na polícii trestný čin?
    Všetkkým je jasné že tým klientom myslíš seba. Aký hlúpy musí byť niekto aby si požičal 300 eur na mesiac? Čo muselo byť tak dôležité že si to musel mať hneď a nevydržalo to ten mesiac, za ktorý si tie peniaze už určite mal. A keď si vedel že za mesiac tie peniaze mať nebudeš, tak ti to patrí.
    publikované: 31.10.2015 11:38:21 | autor: matka samoživiteľka (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014